Måla om ett rum så här – från början till slut

När man skall måla inomhus är det lätt att helt strunta i alla riktlinjer och regler man lärt sig från målare. Man skall ju bara slänga på lite ny färg på väggarna och det spelar ju ingen roll eftersom det är inomhus. Här har inte färgen någon skyddande funktion. Det är dock tråkigt att stå med ett halvtaskigt resultat på grund av att man slarvat med förarbete och maskering. Gör rätt från början så slipper du jobbigt efterarbete.

Dra ut spik och skruv

Börja med att dra ut spik och skruv ur väggarna som du inte skall ha kvar. Spackla sedan igen hål och annat som skall spacklas över. OBS! Om du har tapet på väggarna som skall ner så är första steget efter att avlägsna spik & skruv att riva tapet.

Slipa väggarna

- målareEfter spackling är det dags att slipa. Använd ett fint sandpapper på kloss eller på ett fiffigt slipskaft. Med slipskaftet kan du enkelt slipa väggen snabbt, det fungerar ungefär som en golvmopp med microfiber-duk. Det gör att du kan stå på en metersavstånd och slipa av väggen systematiskt av målarenmalmö.se, en 2x2m2 vägg tar ungefär 5 minuter med ett sådant skaft! Starkt rekommenderat av vår målare.

Tvätta väggarna

Efter slipningen kommer det ha dammat friskt i rummet, börja med att dammsuga golv och väggar. Ta sedan en spann med vatten och målartvätt och börja tvätta väggarna så att det inte finns någon smuts eller damma kvar. Detta är för att den nya färgen skall sätta sig så bra som möjligt. Att hoppa över detta steg är strängt förbjudet menar vår målare.

Täck och maskera

Täck 1-1,5 meter golv ut från väggen om du skulle spilla, det är lättare att täcka golvet än att skrapa och tvätta bort varenda färgdroppe efteråt. Maskera sedan lister, dörrkarmar och även en bit på taket. Det är svårt att vara så noga i kanterna och det tar garanterat längre tid att försöka att inte måla på listerna. Gör som vår målare och maskera hellre för mycket än för lite.

Börja måla

När förarbetet är riktigt gjort går själva målningen snabbt och lätt. Nu är det bara att rolla väggarna och njuta av resultatet. Räkna med att förarbetet och målningen tar ungefär lika lång tid. Tappa inte tålamodet under tiden du utför förarbete för det känns som att ”du inte ens har börjat än”. Förarbetet är halva jobbet och måleriet är den roliga halvan!