Steg för steg för att renovera ditt hus 

Om du planerar att renovera ditt hus står du inför ett omfattande och tidskrävande projekt som kräver både planering och kunskap. Trots den stora mängd information som finns att tillgå på internet med tips och trix för husrenovering är det fullt normalt att känna sig aningens förvirrad och överväldigad. För att göra processen så enkel och smärtfri som möjligt finns det några steg du kan följa. 

 

  1. Planera renoveringen

Innan du kontaktar entreprenörer och Utbildade takläggare eller påbörjar renoveringen gäller det att lägga upp en realistisk tidsplan för projektet. Skapa dig en klar bild över vad som ska göras och räkna med eventuella oförutsägbara händelser som kan inträffa under arbetet. Utgå alltid från skicket på ditt hus i första hand. Prioritera vad som är viktigast i renoveringen och sätt en budget utifrån detta. Här är det läge att kontakta banken om du behöver ta ett lån. Kom ihåg att alltid ha en ekonomisk buffert på 10-15 % för att kunna täcka oförutsägbara incidenter och kostnader. Kontrollera även med byggnadsnämnden om du behöver ett bygglov för ditt renoveringsprojekt. 

 

  1. Kontakta hantverkare

Nästa steg är att kontakta en lämplig hantverkare för projektet. För att hitta den bästa och mest prisvärda hantverkaren kan du begära in flera offerter som du kan jämföra med varandra. Säkerställ att företaget du anlitar har F-skattsedel, garanti och eventuella licenser och certifikat som behövs. Se även till att ett tydligt, alternativt tydligt uppskattat pris. Vissa hantverkare arbetar utifrån ett rörligt pris medan vissa fakturerar ett fast pris. Så länge du som anlitar firman känner dig trygg och införstådd med vad som gäller är det huvudsaken. Säkerställ även att alla berörda parter skriver på ett tydligt avtal. 

 

  1. Använd dig av en renoveringsarkitekt

För dig som vill ha ett bollplank och en idéspruta rent estetiskt kan det passa bra att ta hjälp av en renoveringsarkitekt. De kan bland annat hjälpa dig med färgval på väggar och tapeter och vilken ljussättning som passar bäst för olika rum. De kan även hjälpa dig hitta en planlösning som maximerar utrymmet i ditt hus och skapa ett smidigt flöde. 

 

  1. Renovera rätt

Att renovera i rätt ordning har många fördelar. Det är inte alltid att föredra att sätta igång med flera projekt samtidigt då det lätt kan bli rörigt och svårt att hålla koll. Oavsett om du vill utföra hela eller delar av renoveringen på egen hand, eller anlita entreprenörer – är det smart att ta en sak i taget. Vid totalrenovering är det exempelvis bäst att börja renovera taket för att sedan gå vidare med grunden och fasaden. Sedan går man inåt och fortsätter med våtrum och övriga rum i huset. På så sätt får renoveringen ett naturligt flow och det är lättare att följa en tydlig tidsram. För att undvika missöden är det viktigt att säkerställa att både huset och ni som bor i huset är försäkrade innan renoveringsprojektet startas.