Hur man sätter dekorlister på köksluckor steg för steg

Skall du måla om dina köksluckor och vill sätta en gammaldags touch på köket? Eller kanske en modern touch med moderna dekorlister? Ja då är det bara att sätta igång (efter att du läst den här artikeln). Det är inte alls svårt att sätta dekorlister på köksluckor men för att du skall känna dig säker på att du kan utföra arbetet utan en målare så kommer här en steg för steg beskrivning av arbetet.

Börja med att mäta och såga innan tapetserare kommer

Mät hur långt in på luckan du vill att listen skall sitta och se till så att det blir lika långt in från alla håll annars kan det se konstigt ut. Vill du chansa på en kreativ listsättning med ögonmått? Gör det! Men vänta dig inte något bra resultat från tapetserare malmö. Målare vet att det är bäst att mäta innan man sågar det och det gör snickare och tapetserare malmö med. När du mätt ut hur långa listerna skall vara är det bara att såga till dem. Du behöver en låda för att såga listerna i rätt vinkel eftersom de skall mötas i hörnen.

Fäst med lim och sedan stift

När du mäter ut listerna så är det bra att börja med lim så att du har en chans att korrigera dem något. Det är ett klassiskt knep målare tar till när de sätter lister. När listerna sitter rätt är det bara att spika in stiften och sedan sätta lite extra lim i hörnfogarna vid bra måleri. När limmet torkar slipar du bort överskottet, du kan även hyra byggställningar för taklisterna.

Nu är det dags att måla!

När listerna är på plats och limmet är bortslipat så är det bara att måla köksluckan i vanlig ordning innan måleri. Var dock lite aktsam så att det inte blir stora färgansamlingar på listerna. Det kan vara bättre att stryka ganska snålt och istället köra flera lager när man har satt lister på köksluckor. Det beror lite på hur duktig man är med penseln.

Eftersom det är köksluckor du skall måla så är det bra om sista strykning är med lackfärg eftersom den är mer motståndskraftig mot fett och annat smuts som ofta kommer i kök. Det ser dessutom läckert ut att köksluckor med dekorlister som målats med lackfärg.