Så flyttar du smidigare 

Flytten börjar närma sig med stormsteg och det är mycket som ska packas ner, slängas och sorteras. Nu ska du inte bara se till att boka flytthjälp genom att kontakta vänner eller anlita en professionell flyttfirma, utan du ska också gå igenom alla förråd, lådor och skåp som du har i din bostad. Som om detta inte vore nog ska också el och bredband ses över, såväl som adressändringar, eftersändningar och dylikt. 

Vi vill att flytten ska gå så smidigt för dig som möjligt och har därför tagit fram en lista på saker du bör tänka på när det är dags att flytta. Med den här listan säkerställer du inte bara att du inte glömmer viktiga aspekter, utan det blir också lättare att planera och få någon typ av ordning på flyttkaoset. 

 

Boka flytthjälp 

Du kommer med största sannolikhet att behöva hjälp med att flytta. Att flytta på egen hand är riktigt svårt, tungt och i många fall omöjligt när det kommer till att bära större och tyngre möbler. Se till att du pratar med vänner i god tid eller att du bokar en flyttfirma ett bra tag innan. Väljer du det sistnämnda rekommenderar vi att du tar in offerter från flera olika företag innan du bestämmer dig och att du informerar flyttfirma om eventuella tunga och stora föremål, t.ex. piano. 

 

Börja packa i god tid 

Många är alldeles för tidsoptimistiska när det kommer till packning och rensning. Att rensa ut och packa ihop ett helt hem i lådor tar vanligtvis mycket längre tid än man kan tro och därför är det bra att komma igång så fort som möjligt. För att göra flytten enklare kan du skapa en packningsplan om vad som ska packas ner först och vad du behöver vänta med. Se även till att skriva på kartongerna vad de innehåller och numrera dem. När det kommer till värdesaker rekommenderar vi att du packar dessa separat, t.ex. i en väska, och att du bär väskan själv istället för att låta den gå med i flyttlasset. 

 

Administrativa uppgifter 

Att packa innebär inte bara att lägga föremål och ting i lådor, utan det finns även en hel del administrativa uppgifter som du kommer behöva tampas med. 

  • Skatteverket behöver få in en flyttanmälan för att du ska hamna på rätt folkbokföringsadress. 
  • På Adressändring.se anmäler du sedan den nya adressen för att säkerställa att din post hamnar rätt. 
  • Glöm inte bort att kontakta din elleverantör för att registrera ett nytt abonnemang på din nya bostad och läs av mätaren noga innan du flyttar. 
  • Har du ett fast telefonnummer behöver du se till att även detta flyttas. Många väljer dock att skaffa sig ett helt nytt och i samband med det även flytta sitt bredband till den nya adressen. 
  • Ska du flytta från en villa eller ett hus behöver du läsa av vattenmätaren innan du flyttar och kontakta din vattenleverantör. Här behöver du även kontakta kommunen gällande sophämtning. 

RUT-avdrag för billigare flytt 

Planerar du att anlita en flyttfirma kan du med fördel använda dig av RUT-avdraget för att sänka dina kostnader. Med RUT-avdraget har du rätt att dra av 50 % på den totala arbetskostnaden och kan använda avdraget för inflyttningsstädning, flyttstädning, flytt av bohag, transport av föremål som ska magasineras, hjälp med packning och uppackning såväl som lossning och lastning. Är du tveksam till om du uppfyller kraven för RUT-avdraget kan du kontakta Skatteverket.